OSB extra

Ontdek wat je kunt en wat je leuk vindt. Doe bijvoorbeeld mee met de kunst en cultuurklas, of maak muziek samen met het orkest. Of wil je liever sporten? Wist je dat de OSB tot twee keer toe is uitgeroepen tot sportiefste school van Nederland? Ook hebben wij speciale begeleiding voor topsporters. Je kunt ook een kijkje nemen in het technologie-lab, met een 3D- en voedselprinter en nog veel meer. Maar als Amsterdam te klein voor jou is, en je liever over de landsgrenzen kijkt, dan kun je mee op onze internationale reizen. Of haal een Cambridge examen in Engels.

En zelfs als de laatste schoolbel is gegaan, kun je bij de OSB héél veel leuke dingen doen. 

Kunst en cultuur

Ontplooien en ontwikkelen van creativiteit vinden we bijzonder belangrijk, dat merk je aan de sfeer op school. Er lopen tijdens de lessen altijd wel leerlingen rond die iets aan het maken of oefenen zijn. Iedereen krijgt in de onderbouw ook drama, muziek en beeldende les. Hierdoor kun je met gemak presenteren, en dat is héél handig voor later.

We organiseren exposities met de creaties van leerlingen, en we hebben een podiumzaal met theater-, dans- en muziekoptredens voor elkaar en voor ouders. In de bovenbouw kun je de kunstvakken blijven volgen als je dat wilt. Dan ga je samenwerken met professionele kunstenaars en theatermakers, zoals bijvoorbeeld Studio 52nd, Toneelgroep Amsterdam en fotografiemuseum Foam. Ook bekijken we kunst van anderen, tijdens bezoeken aan musea, tentoonstellingen en concertgebouwen. 

Sportklas

De Sportklas is speciaal bewegingsonderwijs, dat je zowel theoretisch (anatomie en voeding) als praktisch voorbereidt op sportgerichte vervolgopleidingen. Denk bijvoorbeeld aan ALO, PABO en fysiotherapie. Je leert ook organiseren en leidinggeven door bijvoorbeeld een basketbaltoernooi en verschillende sportdagen te regelen. Sportklassen zijn er voor vmbo-t en havo-leerlingen.

Sport

Sport actieve school

Als je lekker wilt sporten, kun je zeker bij ons terecht. We hebben niet voor niets al jaren het certificaat ‘Sport actieve school’ en zijn als enige tot twee keer uitgeroepen tot sportiefste school van Amsterdam én Nederland.

Het sportaanbod is breed, zodat je verschillende dingen kunt ontdekken en ontwikkelen. We hebben vier grote gymzalen (met klimmuur!), een eigen fitnesscentrum en een dojo.

Je kunt ook tussen de lessen door je energie kwijt als je wilt. We noemen dat ‘pauzesport’, lekker buiten even basketballen, voetballen of badmintonnen.

De docenten stimuleren en motiveren ook om buiten het schoolprogramma om te gaan sporten, bij een vereniging of via het naschools activiteitenprogramma van de OSB. 

Topsportregeling

Heel wat topsporters hebben op de OSB gezeten. Voetballers Daley Blind, Ryan Gravenberch, Kimberley Vermeij en Jan Vertonghen bijvoorbeeld, maar ook judoka’s als Guillaume en Dex Elmont. Met behulp van onze topsportcoördinator bieden wij kans om school te combineren met topsport. We voorzien helaas niet in structureel verlof voor trainingen, maar wel in verlof voor toernooien of wedstrijden. Wil je meer weten over de topsportregeling, of over de voorwaarden? Mail dan naar leerlingadministratie@osbijlmer.nl.

Internationaal

Fast Lane English

Alle leerlingen krijgen in de tweede klas extra uren Engels in het Fast Lane English-programma. Daarna is het een keuze voor vwo- en havoleerlingen. Veel leerlingen kiezen het vak wel, ze noemen de les niet voor niets “the opposite of boring”.
In de lessen wordt de taal op een natuurlijke manier aangeleerd, via rollenspellen en spreekbeurten. De docenten spreken alleen Engels.

Via het programma kun je zogenoemde Cambridge-certificaten halen. Daarmee krijg je toegang tot buitenlandse universiteiten en internationale vervolgopleidingen. 

Internationale projecten

Wil je lekker veel van de wereld zien? Als je wilt kun je mee op projectreis naar Rome, Parijs, Keulen of Berlijn. Zo ging een groep uit de Kunstklas onder leiding van Italiaanse docenten naar Rome. Ze maakten een voorstelling en traden onbevreesd op, op straat. Bij thuiskomst speelden ze ook nog even het Bijlmerparktheater plat.

Technologie

In het gloednieuwe creators-lab staat een 3D printer, lasersnijder, plotter, voedselprinter, CNC frees en transferpers. Technologie is heel breed, en we willen graag laten zien wat er allemaal mogelijk is. In de les denk je na over onze samenleving en de toekomst, bijvoorbeeld door een milieuvriendelijk en duurzaam gebouw te ontwerpen. Of misschien wil je wel een eigen logo maken voor je kleding. Alles mag, als ‘creator’.

We dagen uit om je nieuwsgierigheid om te zetten op een wetenschappelijke manier. Vooral VWO-leerlingen die een bètastudie zijn gaan doen, merken nu op dat zij door het technologie-onderwijs een voorsprong hebben op hun medestudenten. 

Muziek

Ons orkest, onder leiding van een heuse dirigent oefent elke maandag, meteen na school. Het maakt niet veel uit welk instrument je bespeelt: violisten en pianisten, maar ook drummers en basgitaristen doen mee.
We treden ook op. In ziekenhuizen en verzorgingshuizen, op congressen en festivals en bij feesten en evenementen. Wil je meer weten? Dit is de website van het leerorkest.

Naschoolse activiteiten

Na het laatste lesuur kun je nog allerlei verschillende dingen doen. We noemen dat OSB Breed.

Je kunt bijvoorbeeld gaan freerunnen, cheerleaden, technisch ontwerpen, programmeren, webdesignen, columns schrijven, debatteren, theater of muziek maken, dansen, koken, zwemmen of andere sporten doen. Iedereen mag meedoen: onderbouw en bovenbouw, beginners en gevorderden.

Aan het einde van het jaar sluiten we OSB breed in stijl af. De leerlingen die meededen met de kunst en cultuur activiteiten vullen de theaterzaal een hele dag met dans, muziek, theater en poëzie. De sporters doen wedstrijden en toernooien tegen andere scholen van Amsterdam.