OSB extra

Ontdek wat je kunt en wat je leuk vindt. Doe bijvoorbeeld mee met de kunst en cultuurklas, of maak muziek samen met het orkest. Of wil je liever sporten? Wist je dat OSB tot twee keer toe is uitgeroepen tot sportiefste school van Nederland? Ook hebben wij speciale begeleiding voor topsporters. Je kunt ook een kijkje nemen in het technologie-lab, met een 3D- en voedselprinter en nog veel meer. Maar als Amsterdam te klein voor jou is, en je liever over de landsgrenzen kijkt, dan kun je mee op onze internationale reizen. Of haal een Cambridge examen in Engels.

En zelfs als de laatste schoolbel is gegaan, kun je bij OSB héél veel leuke dingen doen. 

Kunst en cultuur

Op OSB zitten creatieve leerlingen. Dat voel je ook als je door de school loopt. Er zijn altijd wel leerlingen in de school in de weer om iets te maken of ze zijn aan het oefenen. We besteden er ook veel aandacht aan. Elke leerling krijgt in de onderbouw bijvoorbeeld drama, muziek en beeldende les. Hierdoor leer je goed presenteren en dat is héél handig voor later.
We organiseren exposities met de creaties van leerlingen en theater-, dans- en muziekoptredens voor elkaar en ouders in onze theaterzaal. Als je wilt, kan je de kunstvakken in de bovenbouw blijven volgen. Je werkt dan samen met professionele kunstenaars en theatermakers, zoals bijvoorbeeld Studio 52nd, Toneelgroep Amsterdam en fotografiemuseum Foam. Ook bekijken we kunst van anderen tijdens bezoeken aan musea, tentoonstellingen en concertgebouwen. 

Bewegingsonderwijs in de Sportklas

Als je van sport je beroep wilt maken, hebben we ook een sportklas. Sportklassen zijn er voor vmbo-t en havo-leerlingen. Hier krijg je speciaal bewegingsonderwijs, dat je zowel theoretisch (anatomie en voeding) als praktisch voorbereidt op sportgerichte vervolgopleidingen. Denk bijvoorbeeld aan de ALO, PABO en Fysiotherapie. Je leert ook organiseren en leidinggeven door bijvoorbeeld een basketbaltoernooi en verschillende sportdagen te regelen.

Sport

Sport actieve school

Als je lekker wilt sporten, zit je hier goed. We hebben niet voor niets al jaren het certificaat ‘Sport actieve school’ en zijn zelfs twee keer uitgeroepen tot sportiefste school van Amsterdam én Nederland. Er is veel aan sport te doen. We hebben vier grote gymzalen (met klimmuur!), een eigen fitnesscentrum en een dojo. Je kunt ook tussen de lessen door je energie kwijt als je wilt. We noemen dat ‘pauzesport’. Lekker buiten even basketballen, voetballen of badmintonnen. Docenten stimuleren en motiveren om ook buiten het schoolprogramma om te gaan sporten, bij een vereniging of via het naschoolse activiteitenprogramma van OSB. Én de leerlingen bepalen mee met de inrichting van een sportief schoolplein.

Topsportregeling

Wist je dat heel wat topsporters op OSB hebben gezeten? Voetballers Daley Blind, Ryan Gravenberch, Kimberley Vermeij en Jan Vertonghen bijvoorbeeld, maar ook judoka’s als Guillaume en Dex Elmont. Met behulp van onze topsportcoördinator bieden wij kans om school te combineren met topsport. We voorzien helaas niet in structureel verlof voor trainingen, maar wel in verlof voor toernooien of wedstrijden. Wil je meer weten over de topsportregeling? Stuur even een mailtje naar verlof@osbijlmer.nl.

Internationaal

Cambridge English

Alle leerlingen krijgen in de tweede klas extra uren Engels in het Cambridge English-programma. Daarna is het een keuze voor vwo- en havo-leerlingen. Veel leerlingen kiezen het vak. Het is leuk, leerzaam en je hebt er veel aan voor later. We gaan op extra buitenlandreizen. Via het programma kun je je diploma aanvullen met een Engels taalcertificaat van Cambridge. Daarmee krijg je toegang tot buitenlandse universiteiten en internationale vervolgopleidingen.

Internationale projecten

Wil je lekker veel van de wereld zien? Voor wie wil, zijn er volop mogelijkheden om de grens over te gaan. Zo gaat de Cambridge-groep in het tweede jaar met de boot naar Newcastle en kun je mee op projectreis naar Rome, Parijs, Keulen of Berlijn.

Technologie

Vooruitstrevend techniekonderwijs

Op OSB dagen we je uit om je nieuwsgierigheid om te zetten op een wetenschappelijke manier. Vooral vwo-leerlingen die een bètastudie zijn gaan doen, merken dat zij door ons technologie-onderwijs een voorsprong hebben op hun medestudenten.

Aan de slag in het Creator’s lab

3D-printers, harsprinters, voedselprinters, een lasersnijmachine, plotter, transferpers, CNC-frees, vacuümvormers en 3d-printpennen. In het supermoderne Creator’s lab van onze school kun je je helemaal uitleven met techniek. Leerlingen ontwerpen bijvoorbeeld zelf logo’s, bedrukken shirts, ontwerpen en printen hun eigen voedsel of werken aan duurzame projecten voor echte bedrijven.

Muziek

Steel de show in de Gen Z band

OSB heeft een eigen symfonieorkest. Het OSB Leerorkest Zuidoost (de Gen Z band) is toegankelijk voor leerlingen van alle middelbare scholen in Amsterdam-Zuidoost. In de Gen Z band wordt niet alleen gespeeld op violen, klarinetten, trompetten en cello’s. Ook pianisten, gitaristen en drummers doen mee. De dirigent zoekt samen met de leerlingen muziek uit. Soms ook wel eens Beethoven, maar dan anders. Op een heel eigen manier: altijd leuk en spannend. De Gen Z band maakt elke week (na school) samen muziek en treedt af en toe op bij evenementen. Wil je meer weten? Dit is de website van het leerorkest.

Samenleving

Gender and Sexuality Alliance

De GSA is een alliantie die een veilige omgeving creëert voor leerlingen, voornamelijk de LHBTIQ’ers en hun gemeenschap.

Inclusiviteit is belangrijk en iedereen verdient het om gerespecteerd te worden!

De GSA is een gezellige groep mensen in school, bij wie je jezelf kan zijn. Als je met iets zit, dan kan je bij ons terecht; ook als het niet over je gender en/of seksualiteit gaat. Iedereen is welkom. Daarnaast organiseren wij activiteiten voor de school, zoals Paarse Vrijdag, Valentijnsdag en Day of Silence. Dat is super leuk om te doen en wij merken dat iedereen op school ervan geniet!

Contact met de GSA:

Als je contact wil opnemen met de GSA, kun je dat doen via gsa@osbijlmer.nl

Naschoolse activiteiten

Verbreed je horizon met OSB Breed

Zelfs als de laatste schoolbel is gegaan, is er nog van alles te doen op OSB. We noemen dat OSB Breed. Je kunt het zo gek niet bedenken of we hebben het: freerunnen, cheerleaden, technisch ontwerpen, programmeren, webdesignen, columns schrijven, debatteren, theater of muziek maken, dansen, koken, zwemmen of andere sporten doen. Én onze eigen Brassband. Iedereen mag meedoen: onderbouw en bovenbouw, beginners en gevorderden. Oud-leerlingen van OSB werden o.a. al fado-zangeres, acteur bij Toneelgroep Amsterdam, balletdanser of professioneel voetballer. Ze hebben van hun hobby hun beroep gemaakt, met een beetje hulp van OSBbreed.

Aan het einde van het jaar sluiten we OSB breed in stijl af. Zo gaan de sporters de strijd aan tegen andere Amsterdamse scholen in spannende sportwedstrijden en -toernooien. En leerlingen die meededen met de kunst- en cultuuractiviteiten vullen onze theaterzaal een hele dag met dans, muziek, theater en poëzie.