OSB is een school voor aanpakkers en doorpakkers. We leggen de lat hoog voor je, maar je kunt hier leren en presteren in een relaxte sfeer. Dat leerlingen betrokken worden en meepraten over hoe onze school en ons onderwijs eruitziet, vinden we heel gewoon. Net als dat ons onderwijs (veel) meer is dan alleen vakken. Je hele schoolcarrière bij OSB zit bomvol inspiratie en workshops (door professionals uit het bedrijfsleven!) over uiteenlopende onderwerpen. Om je goed voor te bereiden op later en om jouw wereld te verrijken. We willen je zo veel mogelijk laten zien en beleven wat er allemaal is zodat je straks goed weet wat je wel en niet leuk vindt.
Leren van elkaar in gemengde klassen
Elke leerling start de eerste twee jaar op OSB in een gemengde brugklas. Dat betekent dat leerlingen met verschillende basisschooladviezen, van vmbo-basis tot en met vwo, de eerste twee jaar gewoon nog bij elkaar in de klas zitten. Uiteraard krijg je les op jouw eigen niveau en word je uitgedaagd om alles uit jezelf te halen. Daarnaast leer je van elkaar. Vwo’ers die bij ons weggaan hebben een streepje voor als leiders van de toekomst. Zij weten namelijk dat niet iedereen hetzelfde is, leert en werkt en kunnen goed samenwerken met allerlei verschillende mensen.
In het derde jaar zitten havo- en vwo-leerlingen nog bij elkaar in de klas. Het vakkenpakket is breed, zodat je goed kunt kiezen in welke richting je eindexamen wilt doen. Aan het eind van de derde klas krijg je je definitieve doorstroomadvies voor 4 havo of 4 vwo en kies je een profiel. Je kunt kiezen uit:
- Economie en Maatschappij (EM)
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Natuur en Techniek (NT)
- Natuur en Gezondheid (NG)
Je kunt buiten deze profielen om ook kiezen om eindexamen te doen in informatica of drama.
Veel meer mogelijkheden dankzij 2fasenvwo
OSB heeft een 2fasenvwo (2fV). Dit houdt in dat je tussendoor je havo-diploma kunt behalen. Dit kan doordat we een vwo-kerncurriculum hebben waar het havo-programma is ingebouwd. Dankzij het 2fasenvwo kunnen havo-leerlingen na het behalen van hun diploma in één keer doorstromen naar 6 vwo. Hierdoor kunnen ze met één extra jaar een vwo-diploma halen. Of andersom: vwo-leerlingen kunnen zonder vertraging eerst hun havo-diploma halen.
Excellente leerlingen hebben daarnaast meer mogelijkheden om te verdiepen of te versnellen. Steeds meer leerlingen ronden bijvoorbeeld al in de vijfde klas een vak af door versneld examen te doen. En andere leerlingen kiezen er juist voor om er een extra vak bij te nemen met het oog op een vervolgopleiding.
Goede voorbereiding op je toekomst
Wat wil je doen na OSB? Dat je nu nog niet weet wat je wilt, begrijpen we goed. Daarom doen we veel aan LoopbaanOriëntatie en Begeleiding (LOB). Zodat jij later een leuke en interessante job hebt waar je je helemaal in kunt vinden. Om een goede keuze te maken voor een vervolgopleiding laten we je kennismaken met allerlei beroepen. Wat denk je van het AMC, ABN AMRO of de Arena? Je bezoekt bedrijven, loopt een korte stage, oud-leerlingen komen vertellen over hun ervaringen, bedrijven geven je een kijkje achter de schermen, we gaan veel oefenen met solliciteren bij echte bedrijven en er zijn mogelijkheden om in gesprek te gaan met mentoren uit het bedrijfsleven over je studiekeuze of vervolgopleiding. Voor vwo-leerlingen in de bovenbouw bieden we samen met de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) het Pre-University College. Je leert hier nog beter onderzoekend leren en het is een goede voorbereiding op je vervolgstudie. Het Cambridge examen geeft je daarnaast een voorsprong op buitenlandse universiteiten.
Juist de ervaring met mensen uit verschillende culturen en niveaus hebben mij een interessanter individu gemaakt.
Chloé de Mortier
Ik heb havo/vwo advies en alleen maar vwo leerlingen in een klas leek mij saai.
Géneriva Wielingen
Ik wil rechercheur worden of forensisch onderzoeker. Iets doen naar eigen inzicht, zoals ik het zelf wil.
Noor-e-Fatimah Nanhekhan